Jadłospis

Jadłospis

JADŁOSPIS

 

Poniedziałek 08.04.2024 r.

Śniadanie: Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, polędwicą, serkiem żółtym, ogórkiem,  pomidorem, szczypiorkiem, kawa Anatol na mleku, (pszenica, żyto, mleko, soja), owoc,

Obiad: Zupa ogórkowa  (seler, pszenica, mleko), kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż, surówka z białej kapusty z olejem, kompot,

Podwieczorek:  Jogurt owocowy, biszkopty, (mleko, jajka, pszenica),  

Wtorek  09.04.2024 r.

Śniadanie: Zacierka na mleku, kanapeczka z masłem, pastą z zielonego groszku, pomidorem, szczypiorkiem, (pszenica, jajka, mleko), herbata z cytryną,  

Obiad: Zupa wiejska z lanymi kluskami ( seler, pszenica, jajka), kotlet drobiowy z serem żółtym, ziemniaki,  sałata lodowa z pomidorami, ogórkiem, sosem winegret, (mleko, pszenica, jajka), kompot

Podwieczorek: Koktajl truskawkowo-bananowy, podpłomyki bez cukru, (mleko, pszenica),  

 Środa  10.04.2024 r.

Śniadanie: Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, szynką, serkiem żółtym, ogórkiem,  pomidorem, szczypiorkiem, roszpunką, kiełkami, kawa Anatol na mleku, (pszenica, żyto, mleko, soja), owoc,

Obiad: Barszcz ukraiński (seler, pszenica, mleko),  zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami, (seler, pszenica, mleko, jajka),  kompot,

Podwieczorek: Kanapeczka z masłem, jajkiem gotowanym, serkiem żółtym, ogórkiem, papryką, szczypiorkiem, (mleko, jajka, pszenica), herbata owocowa,

 Czwartek  11.04.2024 r.

Śniadanie: Płatki owsiane na mleku, kanapeczka z masłem, twarożkiem, dżemem, (pszenica, owies, mleko),  

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem ( seler, mleko, pszenica, jajka), pizza z szynką, serem, pomidory koktajlowe (mleko, pszenica, jajka), kompot

Podwieczorek: Kasza manna na mleku z sokiem malinowym, owocami, herbatniki pełnoziarniste, ( pszenica, mleko, jajka),  

Piątek  12.04.2024 r.

Śniadanie: Kanapeczka z chleba mieszanego i razowego z masłem, pastą z makreli wędzonej z twarożkiem, ogórkiem kiszonym, papryką, kawa Anatol na mleku, ( pszenica, żyto, mleko, jajka, ryba),

Obiad: Zupa Shreka z grzankami  (seler, pszenica, mleko), pierogi  z serem z jogurtem naturalnym, marchewka do chrupania (pszenica, mleko, jajka) kompot

Podwieczorek: Kisiel owocowy, drożdżówka z wiśnią, (mleko, pszenica, jajka), kompot

 

 

 Zgodnie z  Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,  w nawiasach zostały podane alergeny powodujące alergie lub nietolerancje pokarmowe, które występują  w produktach użytych do przygotowania posiłków.

 Do przygotowania posiłków zostały użyte przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kwasek cytrynowy, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Wszelkiego rodzaju wędliny zgodnie z informacjami od producentów mogą zawierać śladowe ilości : glutenu, jaj, soi, gorczycy, sezamu.

Informujemy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza.